Web Sitesi Nedir? - Temel Web Site Çeşitleri



Web Sitesi Nedir?

Web sitesi günümüzün en yaygın kullanılan araçlarından birisidir. Web teknolojisi kullanılarak oluşturulan ve bilgisayar, mobil ya da tablet ekranlarında görüntülenebilen web sayfalarının bir araya getirilerek elde edilen toplu sayfa ağlarına Web sitesi denir. Günümüzde en hızlı gelişen teknolojilerin başında gelen web sitelerin temel alt yapısında programlama ve tasarım bilgisi yatmaktadır. Temeli HTML ve CSS dilleri olan web siteleri, artık tanıtım, reklam, hizmet, bilgi, çevrimiçi satış ve pazarlama gibi alanlarda aktif rol oynayan birer birim haline gelmiştir. İnternetin ve web teknolojisinin verimliliğini tam kapasite artıran, İnternetin kullanışlı bir hal almasını sağlayan temel birim Web siteleridir.  Web sitesinin temel özellikleri şunlardır;
·        İnternet üzerinde size özgü özgür bir iletişim panosudur.
·        Ucuz ve pratik hizmetler sunar.
·        Farklı sitelerle uyumlu çalışma özellikleri vardır.
·        İnternet üzerinden daha hızlı ve kolay alışveriş yapmanızı sağlar.
·        Ürün ve hizmet satışı yapmanıza olanak sağlar.
·        Bir bakıma kişi veya kurumun vizyonu, ara yüzüdür.
Günümüzde birçok kullanıcının kullandığı ve web sitesi olmanın ötesinde büyük birer sistem gibi görünen birçok web sitesi bulunmaktadır. Bunların başında “Google, Yahoo, MSN, Facebook, Twitter” gibi yüzlerce web sitesi bulunur.

Temel Web Site Çeşitleri

Günümüzde etkin olarak kullanılan web siteleri genellikle kullanıcıların aktif rol oynadığı web 2,0 teknolojisine geçen sitelerdir. Bunlar;
·        Sosyal Ağlar; Facebook, Twitter gibi kullanıcıların hesapları üzerinden interneti kullanmalarına olanak sağlayan sitelerdir.
·        Forumlar; Kişilerin tartışma platformları olarak kullandıkları ve çeşitli başlıkların bir arada bulunduğu paylaşım siteleridir.
·        Wikiler; Tamamen dev bir bilgi barındırma ve paylaşım platformu olarak bilinen bu tür siteler genellikle bir konu üzerine bilgi vermek amaçlı sitelerdir. Kullanım kılavuzu olarak da aktif kullanılmaktadırlar. Türkiye de en iyi bilinen wiki sitelerinin başında; Wikipedia, Pardus Wiki vb…  gelmektedir.
·        Bilgi Ağları (Portallar); Kullanıcıların da katkıda bulunduğu, ziyaretçilerin fazlasıyla faydalandığı çeşitli konuların bir arada sunulduğu web siteleridir. Mynet, e-kolay, Gencmevtoo gibi siteler bilgi ağı örneklerindendir.
·        Bloglar; genel olarak kişilerin web günlükleri olarak kullanılan bloglar, son dönemlerde artık geliştirilmiş temalar sayesinde verimli web siteleri olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bunların dışında haber, ilan, e-ticaret, reklam, sohbet, tv ve radyo gibi birçok tür de web sitesi bulunmaktadır.

Yorumlar