CMS (Content Management System)


CMS, İngilizce de “Content Management System” kavramının kısaltılmış halidir. Türkçemiz de “İçerik Yönetimim Sistemi” olarak adlandırılan ve son dönemlerde web site yapımında en fazla kullanılan sistemdir. Bir ürünün ya da bir programın adı olmamakla beraber tam anlamıyla bir Script de değildir.  Sadece bu tarz web uygulamalarına verilen genel isimdir. CMS'ler Portal, Sistem gibi ifadelerle de tanınmaktadır. Çoğu zaman bir web sitesi hazırlamak, web sayfalarında bulunan bilgilerin arzu edilen şekilde görüntülenmesini sağlayan yazılımlar olarak dar anlamlı bir tanımla değinilen içerik yönetim sistemleri, uluslararası platformda birçok organizasyon için zorunluluk haline gelen modern bir varlık (asset) yönetimi tekniği olmuştur. Günümüzde içerik yönetim sistemleri kendi içerisinde bölünmüş bir yazılım endüstrisi haline gelmiş, sayısız yazılım firmasının ürünleri ile birlikte birçok açık kaynak kod projesini barındırmaktadır. İçerik yönetim sistemi tanımı ilk olarak web sitesi hazırlama ve yönetme fonksiyonu için kullanılmıştır. Önceleri birçok organizasyon kendi içerisinde amaçları doğrultusunda yazılımlar geliştirmiştir. Web sitelerini düzenleyen bu ufak sistemlerin bir pazar oluşturabileceği fikri ilk kez 1995 yılında belki de hala en kalabalık içerik grubuna sahip olan CNET firmasının kendi içerik yönetim sisteminin geliştirilmesi için Vignette firması ile anlaşması noktasında ortaya çıkmıştır. Böylelikle Vignette firması içerik yönetim sistemleri kavramını bir sektör haline getirmiştir. Zamanla kendi içerisinde portal sistemleri, wiki sistemleri, web tabanlı groupware vb. alt dallara ayrılan endüstri günümüzde halen gelişimini sürdürmektedir.
Günümüzde bir web sitesi yapmak için kod bilgisine ve fazladan web bilgilerine ihtiyaç duymadan anında daha hızlı ve daha kolay web siteleri CMS’ler sayesinde yapılabilmektedir. CMS’lerin çoğunluğu portal site türlerini amaçlamalarına rağmen birçoğu ise tek bir site türüne de hitap edebilmektedir. En yaygın kullanılan CMS’ler; Wordpress, Joomla, Drupal, Opencard gibi sistemlerdir. Bu sistemlerin tümü tek bir site türlerine hitaben geliştirilmelerine rağmen kod ve web bilgisine sahip kullanıcılar tarafından daha gelişmiş site türleri de yapılabilmektedir.  Bütün CMS’ler geliştiricileri tarafından indirilebilir olarak geliştirilmektedir ve web site yapımcısı bu CMS’i indirip, FTP üzerinden kendi satın aldığı sunucusuna yükler. Yükleme sonrası otomatik kurulum işlemleri sayesinde fazladan kod ve web bilgisi gerektirmezler. Arşivinde bulunan hazır temalardan veya internette ilgili CMS’e özel tasarlanmış temalardan her hangi birini seçip dakikalar içerisinde hizmete hazır siteler oluşturabilirsiniz. İndirme özellikli CMS’lerin aksine daha pratik, daha kolay ve hızlı, daha gelişmiş web sitelerinin yapılabildiği indirilmeden çevrimiçi çalışabilen CMS’ler de son birkaç yıl içerisinde geliştirilmeye başlanmıştır. Bu CMS’ler içerisinde en iyi özelliklere ve sağlam alt yapıya sahip olan CMS’lerin başında ise Ucoz CMS Sistemi(Ucoz CMS System) gelmektedir.

CMS’ler Neler İçermektedir

               Genel anlamda indirilebilir ya da çevrimiçi çalışan birçok CMS, PHP, ASP ve JAVA gibi gelişmiş programlama dilleriyle yazılmaktadır. Genel olarak,
·        Üyelik Sistemi
·        Makale Ekleme
·        Haber Yazma
·        Anket
·        Forum
·        Menü Bileşenleri gibi bazı temel bileşenleri size hazır olarak sunarlar.
Bir CMS’in “Admin Paneli” ve “Site Ara yüz Paneli” bulunmaktadır. Gelişmiş bazı CMS’ler Üye paneli, Yönetim Paneli Dosya yönetim Paneli gibi bunlardan daha fazlasını da sunmaktadırlar.

CMS’ler Verileri Nerde Barındırmaktadır

               Bir CMS kullanıldığı dile göre verilerini veritabanında tutar. Eğer ASP diliyle yapılmış bir CMS kullanıyorsanız verileriniz genellikle MS Access tarafından tutulur ve kaydedilir. Şayet bir PHP CMS sistemi kullanıyorsanız o verilerde Mysql, PostreSQL gibi programlarda kaydedilir. Eğer bu program ve uygulamalar olmasaydı CMSler olmazdı. Çünkü zaten CMS sistemleri siteniz üzerinde çok büyük bir veri girdisine sahiptir. Bu verileri bir arada tutmak, bu verilerin içinden arama yapmak ve bu yapılan aramaları listelemek, değişiklik ve düzenlemeler yapmak hep bu veritabanları sayesinde olmaktadır.

CMS Avantaj ve Dezavantajları nelerdir?

               Dünya üzerinde varlığı sürdüren ve insan eli ile yapılan her türlü ürün ve hizmetin faydaları, zararları ve verimsizlikleri olduğu kesin bilinen bir gerçektir. CMS’ler de insan eli ile oluşturulduğu göre bunların da avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.  CMS’lerin avantajları şunlardır;
·        Hızlı ve kolay veri girdisi
·        Birçok bileşenin bir arada olması
·        Tasarım ve içerik değiştirebilme özelliği
·        Kolay kurulum
·        Özel üye bölümleri
·        Forum, Anket, Özel Mesaj gibi kullanıcı için önemli bileşenlerin bir arada olabilmesi
·        Kaynak kodlarının açık olması (bir kısmı hariç)
·        Güncelleme ve yenilenmesi
·        Gelişmiş Admin Paneli Ve daha sayamayacağımız birçok özellik CMS'ler için bir avantajdır.
Sözgelimi seri ve çok büyük sayıda içerik ve veri girilecek bir site olacaksa bir CMS sistemi kullanılabilir. Yahut üyelerin ve ziyaretçilerin siteyle daha fazla etkileşimli olması isteniyorsa da bir CMS kullanılabilir.
Ayrıca birçok CMS sistemi Açık Kaynak kodludur ve ücretsizdir. Bunun birçok yararı ve zararı olabilir fakat CMS’lerin açık kaynak olması sürekli gelişime ve yeniliğe açık oldukları anlamına gelir. (Tabi CMS sistemlerinin de ücretli sürümleri vardır) CMS’lerin dezavantajları ise şunlardır;
CMS’ler de ön önemli unsurlardan birisi güvenliktir. CMS'ler genellikle açık kaynak kodlu olduğu için kodlara sahip olan ve geliştiren bir başka kişi ya da kişiler kolaylıkla sisteme sızabilir. (Tabi kişi önlem almazsa) Güvenlik sorunu pek sıkıntı olmasa da online bazı CMS’ler de bu çözümlenmiştir ve tam güvenlik koruması sağlanmaktadır. (Ucoz CMS)
Bunun dışında CMS’lerin alışık olmayan kişilere karşı tavrı kötüdür. Birçok bileşenin bir arada olması bunların site içinde görünüm ve yerlerinin ayarlanması bazen insanı çıldırtabilir. Ayrıca CMS’ler çok komplike bir yapıya sahip oldukları için ilk başlarda hem kişin hem de sitede kullanıcıların alışması zor olabilir. Örneğin yeni kurulan ve hakkında fazla bir bilgiye sahip olunmayan bir CMS sisteminin admin panelinde yanlışlıkla bir şeyi silinebilir ya da kaldırılabilir. Bunlar dışında pek bir dezavantaj sundukları söylenemez.

Önemli CMS Sistemleri

İndirilebilir CMS’ler

Wordpress, Joomla, Drupal, Opencard, Php Nuke, Post Nuke, Xoops, eNvolution, E-xoops, EzContents, MyPhpNuke, MamboServer, Dcp Portal ( Türk Yazılımcılar tarafından geliştirilmiştir), SMF,

Çevrim İçi Çalışan CMS’ler

Ucoz, Webs, Network Solution,

Yorumlar

  1. WordPress ve PHP altyapısıyla özelleştirilen HemeNTasarıM CMS Özelleştirmesinin geliştiricisi Hemen Tasarım Web Site Çözümleridir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder