Web’de Neler Var ve Nasıl Çalışır?

Web’de Neler Var?
               Küreselleşen günümüz dünyasında en etkili rol oynayan Web, insanlara sunduğu olanaklar ve kolaylaştırdığı zorluklar bakımından artık hayatın vazgeçilmezi olmuştur. “Web’de neler var?” sorusuna ziyaden aslında “Web’de neler yok?” sorusuna cevaplar aranmalıdır. Her türlü sorumuza anında cevap bulabildiğimiz internette bulamadıklarımızın olma olanağı hala bulunmasına rağmen ihtiyaç olmadığından ele alınmamaktadır. Genel anlamda web’de yemek tariflerinden rüya tabirlerine, güncel haberlerden her türlü bilgiye, Oyunlardan Programlara, her türlü bilgi ve içerik mevcuttur. Ayrıca kendiniz de bilgisayarda hiçbir şey barındırmadan web’de her türlü bilgi ve verinizi barındırabilir, dilediğiniz yerden ulaşabilirsiniz.


Web’de yer almak için 3 farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki genel olarak birçoğumuzun bulunduğu gibi ziyaretçi olarak bilgi almak ve ilgi alanımıza göre araştırmalar yapıp verimli anlamda faydalanmaktır. İkinci olarak üretime geçip bir web sitesi açmak ve bu site üzerinden web de aktif rol oynamaktır. İlk dönemlerde profesyonellerin sadece yapabildiğini artık son dönemlerde herkes yapabilmektedir. Son olarak ise tam anlamıyla web’de yer almanın temeli olan Geliştiricilik, artık bir hayli popüler olmuş durumdadır. Birkaç programlama dili ve program bilgisine sahip olan herkes bir geliştirici olup, web’de en aktif rolü üstlenebilir. Bir Android uygulaması geliştirilebilir, Bir web tasarımı yapılabilir, Ucoz, Wordpress, Joomla gibi hazır içerik yönetim sistemlerine özgü uygulamalar, temalar ve eklentiler geliştirilebilir, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar için uygulamalar geliştirilebilir. Bu tarz eylemler sayesinde para kazanmak ve mesleki anlamla iş sahibi olmak mümkündür.

Web Nasıl Çalışır?

               Web, İnternet üzerinden çalışır ve İnternet’in sunduğu teknik alt yapıyı kullanır. Web’de her web sayfası bir birine hiperlink adı verilen bir teknoloji sayesinden bağlıdır. Web’de birçok çeşit bilgisayar ve bilgisayar sistemi mevcuttur. Bunların iletişimi, çalışması ve kontrolü Programlama dilleri ve komut sistemleri sayesinde yapılmaktadır. Bu dillere ya da protokole TCP/IP denir. Web’in genel çalışma mantığı İstemek ve Göndermektir. Bilgisayarlar birbirleriyle anlaşınca el sıkışırlar ve veri aktarımı sunucudan istemciye doğru veri paketleriyle gerçekleştirilir. Veriyi isteyene istemci (client), bu veriyi gönderen bilgisayara ise Server (sunucu) denir.

HiperMetin (HyperText) Ne Demektir?

İnternet’te herhangi bir Web sayfasını bir Web tarayıcıyla açtığınızda farenizin imlecinin bazı kelimelerde ve resimlerde bir eli işaretine döndüğünü görürsünüz. Farenin imleci bir el işaretine döndüğü zaman fareyi tıklarsanız bir başka Web sayfası görüntülenir. Bu tür bir yapıya sahip bir belgeye HiperMetin (HyperText) belgesi adı verilir. HiperMetin dokümanları hazırlamak için kullanılan dile HTML(HyperText Markup Language - Hipermetin İşaretleme Dili) denir. Bu tıpkı bilgisayarda kullanılan BASIC ya da C türü bir programlama diline benzer ve kendine özgü komutları ve hiyerarşisi vardır. (HTML dili ileride ayrıntılı olarak incelenecektir.)Ana metinle, buradan diğer metin arasındaki adreslemeye bağlantı yani link denir.

Hipermetin Belgelerinin Basit Mantığı

Bir Web sayfası üzerinde İnternet’teki herhangi bir başka sayfaya bağlantı verilebilir. Her iki sayfanın aynı bilgisayarda ya da yerde hatta ülkede olması gerekmez. Türkiye’deki bir sunucuda bulunan bir Web sayfasından Japonya’daki bir Web sayfasına bağlantı eklenebilir. Tabi iki sayfada aynı bilgisayardaysa sayfanın yüklenmesi daha hızlı olacaktır.
Bir linkten diğerine giderek sayfalar arasında gezinmeye de “sörf yapmak” denir. Şunu belirtilmelidir ki tıklayarak Web asla tüketilemez çünkü milyarlarca sayfa bulunmaktadır. HTML sayfalarının adreslerine kısaca URL (Universal Resource Locator - Evrensel Kaynak Belirteci) denir.
Örneğin; http://www.rastgelelik.com/blog/deneme.html adresini inceleyelim:
http:// karakterleri bu hipermetin belgesinin HTML dili ile hazırlandığını ve bu nedenle İnternet üzerinden HTTP protokolü ile aktarılması gerektiğini,
www.rastgelelik.com/” bu hipermetin sayfasının bulunduğu bilgisayarı,
“blog/” karakterleri ise HTML dokümanın bulunduğu alt dizini,
“deneme. Html” ise HTML dosyasının ismini belirtir.

Yorumlar