FTP (File Transfer Protocol)

 FTP’nin açılımı “File Transfer Protocol”dür; yani Dosya Transfer Protokolü. Adından anlaşılabileceği gibi bu sunucular dosya sunarlar. Örneğin bir bilgisayar firması yeni donanım sürücülerini, bedava yazılımlarını kullanıcılara FTP sunucusu üzerinden iletebilir. Web sayfalarından dosya indirmekten farkı, çoğu FTP sunucusu hat kesintisi gibi durumlarda yarıda kalan dosyaları kaldığı yerden indirmeyi destekler, farklı bir protokol olarak daha hızlı dosya indirmeye izin verir; aynı zamanda çift yönlü olduğundan kullanıcının FTP sunucularına dosya iletmesini de sağlar.
Örneğin bedava Web alanı veren bir siteden bir alan alındı. Hazırlanan Web sayfalarını oluşturan dosyaları bu alana göndermek isteniyorsa; bu işlem, ilgili kişiye verilen kullanıcı ismi ve şifresi kullanılarak ilgili FTP sunucusuna gönderilebilir. Bir kural değildir ancak, genelde Web adresleri “www.” ile başlarken, FTP sunucu adresleri “ftp.” ile başlar. Bazı FTP sunucularına sadece belirli kişiler kullanıcı ismi ve şifreyle girebilirler. FTP sunucuları PC’de olduğu gibi klasörler şeklinde düzenlenmiştir ve herkesin kullanımına açık olan klasörler genelde “pub” adlı klasör altında bulunur. Gelişmiş özelliklere sahip bir FTP programının adını vermek gerekirse, CuteFTP ya da File Zilla örnek gösterilebilir. FTP sunucularına Web tarayıcı programlarıyla da bağlanılabilir. Fakat bu iş için özel geliştirilmiş FTP programları daha fazla özellik sunarlar.
Örnek FTP Program Görselleri

Yaygın olarak kullanılan bazı FTP Programları; File Zilla, Core FTP Lite, Smart FTP, Flash FXP ve WinSCP gibi gelişmiş programlardır.


Yorumlar