Web Terimleri


Terimler


İnternet ve "World Wide Web" sözcükleri günlük kullanımda genelde aynı anlamda kullanılır fakat aynı şey değillerdir. İnternet yazılım ve donanım altyapısı ile sağlanan küresel veri iletişim dizgesidir fakat web internet ile sağlanan iletişim şekillerinden yalnızca birisidir.

Site


İnternet sitesi, internet üzerinden yazı, resim ve diğer dosyaların paylaşıldığı dijital sayfalar grubudur. İnternetin, ekran aracılığıyla görsel olarak, hoparlörler aracılığıyla da işitsel olarak kullanıldığı ortamlardır. Bir internet sitesi bir sayfadan ya da binlerce sayfadan oluşabilir. Bir sitenin kullanıcının karşısına çıkan ilk sayfasına "ana sayfa" denir. Ana sayfadan, linkler (bağlantılar) aracılığıyla sitenin diğer kısımlarına veya yabancı sitelere ulaşılabilir.

Modem


Telefon sinyallerini sayısal verilere çeviren ve bilgisayarın internete bağlanmasını sağlayan elektronik alettir.

TCP/IP

İnternet'i çağın haberleşme ortamı yapan ise TCP/IP dosya iletişim protokolüdür. Açılımı; Transmission Control Protocol/Internet Protocol'dur (Aktarım Denetim Kuralı/İnternet Kuralı).
TCP/IP, özde makinelerin konuşmasını sağlayan, işletim sisteminden veya uygulama yazılımlarından bağımsız bir kuralıdır. Bu özelliği sayesinde, cep telefonu, kişisel bilgisayar veya bir saat dahi İnternet'e bağlı diğer cihazlarla konuşabilir.

Adres işareti (@)

İnternet'te sık kullanılan sembollerden birisi @'dir (okunuşu: et). Elektronik posta adreslerinde kullanıcı ismi ile gönderilen hedef alanını (site adı) ayırır. Adres işareti, güzel a olarak da bilinir. Türk Dil Kurumu çengelli a ya da kuyruklu a karşılıklarını önermiştir.

E-posta

E-postalar, İnternet üzerinden gönderilen ve alınan dijital mektuplardır. E-posta (İng: e-mail) "elektronik posta" sözcüklerinin kısaltmasıdır. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir fark yoktur. E-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir ve alıcının bilgisayarına transfer edilebilir. Her gün dünyada milyarlarca e-posta gönderilmektedir. Ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle kâğıt mektuplardan daha yaygın olarak kullanılmaktadır ancak güvenilirliğinin yetersizliği nedeniyle resmi işlerde kullanımı oldukça kısıtlıdır.
E-posta hesapları bu hizmeti veren çeşitli sitelerden ücretsiz veya belirli bir ücret karşılığında açılabilir. E-posta adresleri; kullanıcı adı, adres işareti, hesabın oluşturulduğu sitenin e-posta sunucusunun adı, nokta (.) ve site uzantısının aralık bırakılmadan yazılması ile oluşur. Örneğin: isim@siteadi.com

IP (Internet Protocol)Numarası

IP adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.
İnternet'e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, yönlendiriciler vasıtası ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5
Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcıları'nda bulunan Alan Adı Sunucuları'ndan (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet'te trafik başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.

Domain (Alan Adı)

İnternete sürekli bağlı olan her bilgisayarın (162.178.111.24) gibi bir IP numarası vardır. Bu numaraları akılda tutmak ve herhangi bir anda yazmak zor olduğundan, alan adı (domain name) sistemi adını verdiğimiz bir isimlendirme oluşturulmuştur. Herhangi bir bilgisayara (ve o bilgisayar üzerinde yayınlanan WEB sitelerine) bağlanmak için karmaşık IP numaralarını akılda tutmak yerine, hatırlanması ve yazılması kolay (www.google.com) gibi alan adlar kullanılmaktadır. Siz tarayıcınızın adres çubuğuna “www.ucoz.com” yazdığınızda, tarayıcınız merkezi bir bilgisayarla iletişim kurarak www.ucoz.com adresinin yerini tuttuğu IP numarasını öğrenecek ve bu IP numaralı bilgisayara bağlanarak istediğiniz bilgilere erişmenizi sağlayacaktır.
 Bilindiği gibi Web sitelerinin alan adlarında birde uzantılar vardır. Yüzlerce mevcut uzantıdan genellikle “.com, .gov, .net, .edu.tr, .biz” gibi uzantılar site adının sonunda yer almaktadır. Bu uzantıların tümü birer kısaltma olmakla beraber kullanım amaçları da vardır. Çoğunlukla bilinen bazı uzantıların kısaltmaları;
·        gov: Hükümet kurumları (government)
·        edu: Eğitim kurumları (education)
·        org: Ticari olmayan kuruluşlar (organization)
·        com: Ticari kuruluşlar (company)
·        mil: Askeri kurumlar (military)
·        net: Servis sunucular (network)
·        ac: Akademik kuruluşlar (academic)
·        int: Uluslararası kuruluşlar (international)
Bunun yanında kullanılan ülke kısaltmaları da vardır. Bazıları; tr: Türkiye, jp: Japonya, uk: İngiltere, it: İtalya, ch: İsviçre, de: Almanya gibi.
İnternet sitelerine alan adı satın almak için alan adı barındırıcı siteleri mevcuttur. Bu sitelerden abone olunarak alan adı sahibi olunur.

Hosting (Server – Barındırma)

Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, yayınlamak istediğiniz sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda durması gerekir. Bu bilgisayar sizin evdeki bilgisayarınız olamaz, çünkü gerekli program ve donanımınız varsa bile bilgisayarınızın internet bağlantı hızı bu iş için oldukça yetersiz kalacaktır. O sebeple internette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediğiniz dosyaların saklanması gerekir.
İşte web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web sunucu), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir. Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın size uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.

Web Tarayıcıları

İnternet üzerindeki tüm bilgilere bakabilme ve bu bilgilerle etkileşim halinde olabilme olanağı veren bir uygulama programıdır. Tarayıcı kelimesinin İngilizce karşılığı “browser”dır.
WEB tarayıcısı yardımlı Metin Transfer Protokolü'nü (İngilizcesi "Hyper text Transfer Protocol" - kısaca HTTP) kullanarak,tarayıcı kullanıcısı adına İnternet üzerinde WEB sunucularından isteklerde bulunan bir istemci programdır. Her bilgisayar üzerinde WEB sayfası adı verilen elektronik dosyaları saklar aynı bilgisayar üzerinden bu bilgilere erişim sağlar. Tarayıcılar web üzerinden bilgilere daha verimli ve hızlı ulaşmanızı sağlayan bir programdır. WEB üzerinde tarayıcılar sayesinde bilgilere metin, renkli çizim, resim, ses ve hatta video ortamlarına erişilebilir. 
Tarayıcılar oluşturulmuş web sayfalarını yazıldığı dillerde okur ve verileri görselleştirir. Web dilinde yazılan her türlü bilgi ve veri tarayıcılar sayesinde görselleştirilirler.
Örneğin; <img src=”http://www.siteadi.com/resimadi” alt=””/>   Bu kod satırı tarayıcı tarafından okunduğu zaman görselleştirilerek bize ilgili sitenin belirtilen bağlantısında ki resmi görsel olarak gösterir. Günümüzde onlarca tarayıcı olmasına rağmen Çekirdekte sadece birkaç tarayıcı sistemi mevcuttur. Bu sistemlerden bazıları; Chromium, Explorer, Nescape, QT, Webkit gibi tarayıcı alt yapılarıdır.
 Bu alt yapılar derlenmemiş olarak pek kullanılmadığından derlenerek verimli, aktif tarayıcılar haline getirilir. Örneğin, Google Chrome, Torch, Yandex browser gibi tarayıcılar Chromium web tarayıcı işletim sistemi alt yapısını kullanmaktadır. Gezgin ve qtweb gibi tarayıcılar ise QT Alt yapısını kullanmaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bazı tarayıcılar Chrome, Explorer, Fire Fox, Opera, Yandex, Gezgin, Avant ve Safari gibi tarayıcılardır.

Yorumlar