Web'e Giriş


Web Nedir?

               İngilizce deki “Web” sözcüğünden gelmektedir. Web, internet üzerindeki servislerden birisidir. İnternet üzerinde yazı, grafik, resim, ses ve hareketli görüntülerden oluşan dokümanları uzaktaki bilgisayarlara iletir. Web terim günümüz Türkçesinde birkaç anlamda kullanılmaya başlanmıştır. Genel yaygın anlamı İnternet teknolojilerine verilen isim olmakla beraber, aynı zamanda internetin kendisine de Web denilmektedir. Web kelimesi ilk çıktığı döneme nispeten günümüzde daha farklı anlamlar kazanmıştır.  İlerleyen bölümlerde “WWW” gibi kavram ve teknolojilere daha detaylı olarak değinilecektir.

Web’in Tarihi

Web, ilk olarak, Mart 1989 'da, "Yüksek Enerji Fiziği" konusunda dünyanın değişik kesimlerinde araştırmalar yapan kişiler arasında etkin ve kolay bir haberleşme platformu olarak Tim Berners-Lee tarafından CERN'de (European Particle Physics Laboratory) geliştirilmeye başlanmıştır. 1991 yılında da kullanılmaya başlanmıştır. 1992'de "line mode" çalışan bir web listeleyici (WWW Browser) dağıtılmaya başlanmıştır. Ocak 1993'te tüm dünyada 50 tane web sitesi servis vermekteydi. 1993, web için birçok dönüm noktalarını içermektedir.
Şubat 1993'te, X-Windows için Mosaic'in ilk alfa sürümü NCSA'da Marc Andreesen tarafından geliştirilerek bedava kullanıma sunulmuştur. Mart 1993'te, tüm internet trafiğinin %0,1’i web tarafından oluşturulmaktaydı. Ekim 1993'te dünyadaki web sitesi sayısı 500'e; oluşturulan trafikte %1 mertebelerine çıkmıştır. Aynı yıl içinde, ilk zamanlarda çok popüler olan bir başka web listeleyici: Cello da piyasaya sürülmüştür. 1994 yılı, standartların oturması ve web browserlerin birbiri peşisıra çıktıkları bir yıldır. İlk web konferansı bu yıl içinde Cenevre'de düzenlenmiştir. Mosaic'i geliştiren grup, "Netscape Communications Corporation" adında ayrı bir oluşum altında şu an en çok kullanılan web listeleyici olan "Netscape Navigator" 'ın ilk beta (0,9) sürümünü Kasım 1994'te pek çok platform için (Windows, Mac, Unix) çıkarmıştır. Yine 1994 içinde, CERN ve MIT (Massachusetts Institute of Technology) arasında varılan bir anlaşma ile ortak bir grup oluşturulmuştur: W3 Organization (http://www.w3.org). Bu grup, Web ile ilgili her türlü gelişimi yönlendirmek amacıyla oluşturulmuştur. 1995 içinde bu grup, W3 Consortium adını almıştır. Günümüzde Web, internet'in kalbi gibidir.

Web 1,0 ve 2,0

               İnternetin ilk çıkış noktasında itibaren hızla gelişen web teknolojisi günümüzde kat ettiği mesafe itibarıyla uzmanlar tarafından iki bölüme ayrılmış durumdadır. İlk zamanlarda sadece profesyonel programlama bilgisine sahip kişiler tarafından hazırlanan web sitelerinde kullanıcı ve ya ziyaretçilerin işlevselliği neredeyse hiç bulunmamaktaydı. Günümüzde de hala işlevselliğini koruyan bu teknolojinin ismi Web 1,0 olarak belirlenmiştir. Son dönemlerde gelişen web teknolojisi artık kod bilgisine yahut web bilgisine gerek duyulmadan web site yapmaya olana sağlamaktadır. Bunun yanında ayrıca yönetici ve tasarımcılarla beraber kullanıcılar ve ziyaretçilerde aktif rol oynamaktadır. Sosyal medya, Forum, Portal, Sohbet vb… farklı türde ki siteler ve web birimleri bu teknolojinin ilk aşamalarındandır. Sitenin yapımı ne olursa olsun kullanıcı ve ziyaretçilerinde siteye katkıda bulunabildiği yahut aktif rol oynadığı web site teknolojisine Web 2,0 adı verilmiştir.

Yorumlar